Tuesday, August 10, 2010

Aku Orang Banjar..

Ha ha ha... aku lah anak Banjar asli.. mak , ayah dua- dua pun Banjar... Dapat suami pun orang Banjar... senang... nak urus... senang nak masakkan dye.. masakan Banjar...

Sebut pasal masakan tradisional orang Banjar nie, aku teringat cuma beberapa masakan... contohnyer wadai kiping, masak ayam bejarang dan ikan wadik...

Wadai kiping nie sejenis bubur yg diperbuat dari pulut dan kuah nyer di buat dari santan, gula merah n gula putih.. sedap gak bubur nie... tepung pulut tu mesti gentel halus- halus yer.. kalau tidak nanti kembang sangat... da jadi tak cantik... letak sedikit garam baru ade rasa lemak-lemak manis berkrim... gitu...

Masak ayam berjarang lak special sebab menu nie kuah nyer di campur susu cair... enak tau.. yg uniknyer masakan nie.. sayur seperti timun n tomato dicampur kan sekali dengan ayam yg da di rebus.. pas tu campurkan susu cair, belacan, bawang besar dan cili besar... jgn lupa letak garam n perisa tau... sedap dimakan bersama nasi minyak... wau lapar ler pulak..

Ikan wadik lak... ialah ikan air tawar seperti ikan sepat, ikan haruan atau ikan puyu ( ikan lain pun bole jugak) yg telah dibuat seperti pekasam.. tapi ikan wadik nie lain sikit sebab cara pembuatan yer lain ckit.. walaupun sudah diletakkan garam.. tapi kena jugak letakkan beras yg telah disanga ( beras yg di goreng tanpa minyak) dan campuran asam keping... lepas tu masukkan dalam guri ( sejenis pasu atau tembikar atau tempayan)... pas tu tutup rapat- rapat agar lalat tak leh masuk... ikan wadik nie bole tahan sampai bertahun- tahun... kalau nak makan ikan tu kena digoreng dulu bersama bawang dan cili api.. sedap kalau makan ngan pulut...

Kalau orang banjar tak kenal ngan masakan nie..tu bukan orang banjar ler tu... he he he...
Orang banjar nie kalau nak kenal , senang jer.. dari segi percakapan kalau dengar sleng.. nyer memang lain dari kaum / bangsa lain... kalau rupa paras lak..orang cakap ..orang banjar nie puteh- puteh.... ceh perasan... tu bukan aku yg cakap..tu cikgu Ekonomi aku yg cakap, masa aku form 6...

Biasa kite jumpa ayat nie kan.. KULAAN NIRING... NAPA TAKURIHING... maksudyer saudara melihat pas tu tersenyum... tu memang Trade Mark orang banjar ler tu....
Sekarang orang- orang banjar da tak nak bersurah (bercakap banjar ) lagi.. malu kot....entah ler.. aku pun sebenanyer jarang- jarang da bersurah banjar nie...

EMMM.. rasanyer setiap kaum atau bangsa didunia nie punya keistimewaan tersendiri...tu semua terpulang pada cara pembawaan kite yg menjadikan kite nie istimewa ... tak kisah lah sama ade kite ni melayu ke.. jawa ke... atau orang banjar ker... semua punya identiti masing- masing...

HA HA HA......

9 comments:

  1. salam kulaan berataan.mai la singgah blog sy
    http://miszeyza.blogspot.com/2011/05/keturunanku-adalah-kebangganku.html

    ReplyDelete
  2. nintulah.... handak mancubai menu hayam bajarang

    ReplyDelete
  3. KSK,FPAS, UPM

    cuba lah sedap bangatt..hehe..

    ReplyDelete
  4. Salam perkenalan. Ngaranku nani. Aku kade Bisa bangat besurah banjar. Tapi faham la jugak bila dengar org banjar bercakap. Aku lahir tahun 1980 n generasi banjar ketiga di kampung Parit 4 Jln gula, semanggol perak. Seronok n nak tergelak pun Ada bila ckp banjar dgn kwn2 sekampung.

    ReplyDelete
  5. Salam. Sy masa kecik2 suka sangat mkn lauk orang aruh yg mcm ayam msk merah tu, tapi rasanye lemak-lemak gitu n Ada letak kacang peas. Klu tak silap kat kg masa tu panggil ayam msk ampal. Satu lagi cicapan. Klu ada Resepi pun best jg. Sy Ada Cuba Masak dua-dua lauk ni Ikut cita rasa masa mkn Kecik-Kecik dulu. Mcm jadi je. Tp Klu Ada Resepi yg sebenar2nya tntu best

    ReplyDelete
  6. Kelezatan Masak Habang urang banjar
    Masak habang adalah salah satu masakan khas Banjar. Kalau anda urang banjar, tentu tidak asing lagi dengan masakan yang satu ini. Kelezatannya melekat dihati walaupun jauh diluar negeri. Lebih-lebih bila disantap dipagi hari dengan nasi kuning iwak haruan.

    Berikut ada cara mengolah masak habang yang rada unik, yaitu dengan mencelupkan arang membara kedalam masakan.saat dimasak. Dalam istilah banjar, dinamakan masak habang bum/bom. Mungkin dianalogikan seperti pesawat tempur yang tiba-tiba datang kesuatu daerah, lalu menjatuhkan bom.....yang menimbulkan efek suara yang dramatis.

    Untuk resep masakannya, boleh yang mana saja. Disini saya ambil satu contoh resep masak habang dengan bahan ikan haruan (gabus) + telur :

    Bahan
    • 3 ekor (1 kg) ikan gabus, bersihkan, potong-potong
    • 1 sdm air asam jawa
    • 1 sdt garam
    • Minyak untuk menggoreng
    • 50 g cabai merah kering
    • 6 butir telur ayam rebus
    • 750 ml air
    • 1 sdt garam
    • 2 sdt gula pasir
    Bumbu halus:
    • 3 siung bawang putih
    • 8 butir bawang merah
    • 2 cm jahe
    • Terasi

    Cara Membuat:
    1. Bersihkan ikan gabus, potong-potong, lumuri dengan air asam jawa dan garam. Diamkan selama 10 menit.
    2. Goreng dalam minyak banyak dan panas hingga matang dan kering. Angkat, tiriskan. Sisihkan.
    3. Rebus cabai merah kering hingga lunak, tiriskan, haluskan.
    4. Panaskan kembali 3 sdm minyak bekas menggoreng ikan, tumis bumbu halus hingga harum dan matang. Tambahkan cabai merah kering yang sudah dihaluskan.
    5. Masukan ikan gabus goreng dan telur rebus. Aduk hingga tercampur rata. Tambahkan air, garam, dan gula. Aduk, masak hingga kuah menyusut.
    NAH...sekarang giliran kita membom masakan.

    Sampai dengan poin 5, masak habang kita sudah matang. Sebelum diangkat, masih diatas api, celupkan arang yang membara kedalam masakan sebanyak 2 atau 3 bongkah. Gunakanlah alat penjepit untuk mencelup-celupkan arang membara itu kebeberapa tempat merata dalam masakan. Ingat hanya dicelup-celupkan saja kemudian diangkat lagi. Arang disiapkan dengan cara mengambil arang yang masih berbentuk bongkahan ukuran sekepalan tangan, dibersihkan, dipanaskan sampai membara penuh. Jangan membiarkan arang direndam dalam masakan apalagi kemudian diaduk. Ini akan menyebabkan masakan akan tercemar oleh serpihan-serpihan arang.
    Setelah semua bongkahan arang membara habis kita pakai (baranya sudah padam), kita aduk perlahan untuk meratakan hasil pemboman tadi. Masak habang siap disajikan...
    Apa yang terjadi dengan pemboman sehingga bisa mempengaruhi rasa masakan?
    Kita tentu pernah menyantap masakan bakar-bakaran: ikan, ayam ataupun daging dengan aroma bakar yang khas menggugah selera. Aroma dan rasanya akan berbeda dengan masakan yang ditumis atau digoreng bukan? Nah inilah yang diterapkan didalam pemboman dengan bara arang. Diharapkan bumbu-bumbu ataupun ikan yang bersentuhan dengan bara akan terbakar dan menimbulkan aroma dan rasa yang leeebih lezaaat ...

    ReplyDelete
  7. Aur makan hajak leh bebinian nieh..haha

    ReplyDelete
  8. SEKEDAR INFO BOCORAN TOGEL
    JIKA ANDA BUTUH A'NGKA GHOIB/JITU
    SGP HK MALAYSIA ARAB SAUDI LAOS
    2D_3D_4D-5D-6D-7D DI JAMIN 100% TEMBUS...
    SAYA BUKTINYA SUDAH 5X JP
    DAN SAYA SUDAH BENER2 YAKIN DENGAN AKI RORO
    YANG TELAH MEMBERIKAN ANGKA RITUAL NYA
    BAGI ANDA YANG SUKA MAIN TOGEL
    & INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN GABUNG DENGAN AKI RORO
    SILAHKAN HUB DI NO: ((_082_336_642_456_))


    Sekian lama saya bermain togel baru kali ini saya
    benar-benar merasakan yang namanya kemenangan 4D
    dan alhamdulillah saya dpat Rp 250 juta dan semua ini
    berkat bantuan angka dari AKI RORO
    karena cuma Beliaulah yang memberikan angka
    ritual yg di jamin 100% tembus awal saya
    bergabung hanya memasang 100 ribu karna
    saya ngak terlalu percaya ternyatah benar-benar
    tembus dan kini saya ngak ragu-ragu lagi untuk memasang
    angka nya,,,,buat anda yg butuh angka yang di jamin tembus
    hubungi AKI RORO DI NO: ((_082_336_642_456_))
    insya allah beliu akan siap menbatu kesusahan anda
    ''kami sekeluarga tak lupa mengucapkan puji syukur kepada ALLAH S,W,T dan terima kasih banyak kepada AKI RORO

    ReplyDelete